10 korisnih sadržaja iz analitike #1

Pred vama je prvi selektovani i pažljivo odabrani sadržaj iz sveta analitike i vizualizacije podataka. Sve ljubitelje ovih tema očekuje i newsletter na dvonedeljnom nivou. Obećavam vam zanimljive tekstove, video i audio materijale na teme koje nas zanimaju. Do neke nove teme #staytuned

Odabran sadržaj iz analitike:

Our World in Data 

Fantastična besplatna online publikacija koja prikazuje globalne promene koje nam se dešavaju uz vizualizaciju podataka i akademska istraživanja. Iza ovog projekta stoji tim sa University of Oxford. Svi sadržaji su dostupni za download. 

Google launches Data GIF Maker 

Pre mesec dana Google je lansirao zanimljiv alat koji je usmeren na pravljene GIF-ova na osnovu podataka kako bi se što bolje prenela informacija putem jednostavne interaktivne vizualizacije. Vrlo je jednostavan za korišćenje i dizajniran je da pomogne da se uporede dva podatka. Probajte!

Analyticshour Podcast: R you considering Python? #67 

Ovaj podcast je preporuka za slušanje za sve koje zanima digitalna analitika. Svaka epizoda ima jasnu temu i otvorena je za diskusiju. Domaćini su Michael Helbling (Search Discovery) i Tim Wilson (Analytics Demystified).

U poslednjoj epizodi bilo je više reči o korišćenju programskih jezika R i Python u kombinaciji sa Google Analytics. Koje su sve to prednosti i mane svakako poslušajte tokom ovih vrlo kvalitetnih sat vremena. Svakako ne zaboravite da poslušate i prethodne emisije.

Create High-Impact Data Visualizations by Avinash Kaushik 

Pretpostavka je da Avinash-a i njegov blog svi jako dobro poznaju, barem oni koji se interesuju za digitalnu analitku. Ovog puta izdvajam jedan od njegovih poslednjih tekstova koji se tiču vizualizacije podataka koje ostavljaju utisak.

Kroz tekst su navedene efektivne strategije koje bi trebalo da se primenjuju kako  bi pripovedanje uz vizualizaciju bio pun pogodak. 

GTM Bot – Google Tag Manager automation tool 

Novi alat koji omogućava automatizaciju implementacije Google Tag  Manager-a. Dizajniran da pomogne svim digitalcima u podešavanju i konfigurisanju čestih marketing i analitičkih tagova za praćenje.

100 free tutorials for learning R 

R programski jezik je svakako jedan od najčešće korišćenih kada je u pitanju statistička analiza, prediktivno modeliranje i data science. Na ovom linku možete pronaći preko 50 R tutorijala za početnike, preko 30 tutorijala koji su vezani za data science i R, a takođe tu su tutorijali koji su vezani za rudarenje tekstualnih podataka (text mining). 

Swirl – Learn R, in R. 

Platforma koja služi za učenje R programiranja. Dizajnirana je da možete da kreirate svoj originalni interaktivni sadržaj kroz učenje u samom alatu. 

A gallery of interesting Jupyter Notebooks

Velika kolekcija Jupyter/IPython notebooks.

Seeing Theory 

Projekat koji je podržan od strane Brown University sa ciljem da statistika bude dostupnija kroz interaktivnu vizualizaciju. Koristeći open source software za vizualizaciju podataka, D3.js, ovaj projekat je vizuelno pokrio sve fundamentalne koncepte statistike uz tekstualna objašnjenja.

Getting started: the 3 stages of data infrastructure 

Ako ste ikad imali problema sa infrastrukturom podataka pogotovu kada dođe trenutak kada setup mora da se promeni i kada mora da skalira, ovaj tekst će vam dosta pomoći. Pomenute su tri faze i saznaćete u kojoj se koristi SQL, NoSQL, Hadoop, BI alati itd.

Vizualizacija nedelje:

Za prikaz ove vizualizacije korišćen je R programski jezik i biblioteka ggplot2. Autor Zonination.

Global Surface Temperature Anomaly NASA GISTEMP

O autoru

Dušan Milošević

Curious digital analyst passionate about analytics, funk/disco music and new travel destinations. Always chasing the spark and searching for signal in the noise, combining technical know-how with digital marketing looking for actionable insights.
Proactive thinker, with the ability to adapt and learn quickly. Collaborative, with cross-functional team experience working with product, development and client-side teams.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.