10 korisnih sadržaja iz analitike #5

U nastavku je peto izdanje newslettera pod nazivom “10 korisnih sadržaja iz analitike”. Kao i do sada i ovog puta je selekcija vrlo interesantna i različita. Saznaćete koje su to najkorisnije biblioteke za R programski jezik i koje knjige da čitate kako bi ga naučili, takođe saznaćete kako da uradite detaljnu analizu konkurencije na internetu i koje alate da za to koristite.

Čim čitate ovaj tekst velika je mogućnost da svakodnevno koristite i Google Analytics i u ovom izdanju newslettera ćete pronaći tekst koji otkriva skrivene mogućnosti ovog veoma moćnog alata.

Ne treba da zaboravimo i tekst osnove A/B testiranja sa ciljem optimizacije konverzija. 

Odabran sadržaj iz analitike:

Great R packages for data import, wrangling and visualization

Jedna od najvećih prednosti R programskog jezika su fantastične biblioteke i paketi koje su napisane da reše određene probleme. U tekstu se nalazi selektovan izbor najkorisnijih biblioteka kako za manipulaciju podataka tako i za vizualizaciju.

The Four Cringe-Worthy Mistakes Too Many Startups Make with Data

Vrlo interesantan tekst iz ugla Chief Data & Strategy Officer za HotelTonight o greškama koje male kompanije i startupi imaju sa podacima. Sa preko 400 event-ova i data points koje prikupljaju za njihovu aplikaciju koja ima preko milion korisnika mesečno iz iskustva ćete saznati zašto je bitno da krenete sa postavljanje pitanja na koje želite da dobijete odgovor i zašto je bitno da odredite metrike koje su vam najbitnije.

Competitor Analysis Tools (And a Sample Website Analysis With Only 2 Tools)

Tim koji stoji iz Ahrefs alata je napisao još jedan jako koristan i kvalitetan tekst koji se tiče analize konkurencije. U tekstu se pominju alati koji su najbolji za to kao i kako napraviti plan i akciju, od identifikovanja konkurencije pa do analiziranja saobraćaja i sadržaja na različitim kanalima.

The State of Data Science & Machine Learning

Ove godine je sajt Kaggle sproveo anketu na kojoj je dobio preko 16,000 odgovora od njihovih korisnika. Uz dostupan dataset, u tekstu je urađena i analiza sa vizualizacijama gde se jasno mogu videti odgovori na pitanja.

Na primer ko su korisnici koji rade sa podacima i zadacima na Kaggle sajtu, koji je njihov opis posla, koje najčešće metode koriste i koja je prosečna plata. Još mnogo drugih odgovora možete pronaći u samom tekstu.

Awesome R

Fanastičan spisak i selektovana lista najkorisnijih R paketa i alata koji su odvojeni po kategorijama. Takođe na spisku se mogu pronaći i predlozi i saveti za R podcaste, koje knjige da čitate i koje sajtove da pratite. Obavezan bookmark za sve one koji uče i koriste R programski jezik.

5 Hidden Google Analytics Reporting Features You Should be Using

Preko 30 miliona sajtova koriste Google Analytics ali da li svi koriste sve njegove mogućnosti? U tekstu je obuhvaćeno 5 potencijalno nepoznatih mogućnosti za većinu korisnika ovog alata.

Naučićete kako da sortirate zatim kako da koristite secondary dimensions i pivot tabele kako bi vaša analiza podataka bila što bolja i obuhvatnija. Jako koristan tekst koji vam pomaže da vaš rad bude kvalitetniji već sutra.

Digital Analytics + Marketing Career Advice: Your Now, Next, Long Plan

Avinash Kaushik još jednom pogađa u centar sa tekstom koji ima u fokusu analitiku na internetu i karijeru u marketingu. Spoj tehnologije i marketinga je očigledan, ali da li ćete to iskoristiti?

Za početak pročitajte šta mag Avinash ima (opet) da kaže na ovu temu. #mustread

Google Tag Manager Checklist – 68 ways to prepare a website

Ovo je odlična i esencijalna checklista za sve one koji svakodnevno rade i koriste Google Tag Manager. Obuhvata kategorije koje su podeljene u planiranje, pripremanje sajta i instalaciju GTM-a, kako da se prenese znanje oko dataLayer-a programerima, prikazuje proceduru za setovanje tagova, trigera i varijabli i naravno korake ka uspešnoj implementaciji Google Analytics E-Commerce praćenja.

Samples, Significance, & Statistics: Your Intro to Better A/B Testing

Kada je u pitanju optimizacija konverzija i transakcija na sajtu, A/B testiranje je definitivno jedna od neophodnih elemenata i metoda. U tekstu su objašnjeni osnovni statistički pojmovi koji su vezani za A/B testiranje.

Pomenuti su takođe i potencijalni i najčešći problemi na koje se može naići tokom testiranja.

Getting Started with Google’s AdWords-Optimize Integration 

U tekstu su objašnjeni detaljni koraci sa slikama kako da uspešno povežete i integrišete Google AdWords i Google Optimize. Sa ovom integracijom moćićete da targetirate sav saobraćaj koji na primer dolazi preko plaćenih kampanja, korisnike koji koriste specifičnu ključnu reč itd.

Vizualizacija nedelje:

Na internetu se pojavio pre par meseci novi paket koji se može pronaći na github-u. Kreirao ga je Claus Wilke a naziva se ggridges (ex ggjoy). Predstavlja delimične vizualizacije koje se preklapaju i koje asociraju na planinske venace.

Mogu biti vrlo korisne za prikaz promena u distribuciji tokom određenog perioda. Na primeru iz nastavka je korišćen set podataka sa sajta Weather Underground. Predstavlja prikaz prosečne temperature u Beogradu tokom 2017. godine, po mesecima zaključno sa oktobrom mesecom.

Prilično zanimljiva vizualizacija zar ne?

belgrade mean temperatues 2017 r

O autoru

Dušan Milošević

Curious digital analyst passionate about analytics, funk/disco music and new travel destinations. Always chasing the spark and searching for signal in the noise, combining technical know-how with digital marketing looking for actionable insights.
Proactive thinker, with the ability to adapt and learn quickly. Collaborative, with cross-functional team experience working with product, development and client-side teams.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.