10 korisnih sadržaja iz analitike #7

Posle kraće pauze, nastavljam sa izdvojenim sadržajem u vezi analitike, programskih jezika R i Python, prezentacija i video klipova koje obavezno treba pogledati.

Prethodna izdanja možete pogledati na sledećim linkovima:

Odabran sadržaj iz analitike:

Hadley Wickham showing the “whole game” of data analysis

Svi koji rade u R-u jako dobro znaju ko je Hadley Wickham. Ukratko, on je statističar sa Novog Zelanda koji je kreirao nekoliko esencijalnih biblioteka kao na primer ggplot2, dplyr, tidyr, lubridate i mnoge druge.

Na klipu je prikazao ceo proces i metodologiju analize podataka kroz R. Ceo kod, skriptu i podatke možete naći na github linku koji se nalazi ovde. Obavezno preporučujem i dve njegove knjige, Advanced R i R for Data Science.

Hands-On Data Science Education by Kaggle

Kaggle platforma je lansirala besplatne kurseve koji promovišu praktične veštine za rad sa podacima. Ekipa koja stoji iza Kaggle smatra da je ovo jedan od najbržih i najinteresantnijih načina kako bi ovladali svim potrebnim veštinama.

Kursevi uključuju učenje na konkretnim projektima koji su podeljeni na kategorije kao što su Machine Learning, R, Data Visualisation, Deep Learning i SQL.

Python Yellowbrick 

Yellowbrick je paket za vizualizaciju i dijagnostički alat za mašinsko učenje sa bibliotekom scikit-learn. Za sve one koji koriste Python za machine learning i data mining, može da bude vrlo interesantan i koristan.

Tidy Text Mining Beer Reviews

Za sve ljubitelje piva ovog puta sledi metod kako da uradite text mining i scraping utisaka i ocena koje su korisnici ostavili na sajtu BeerAdvocate.com koristeći programski jezik R. Na kraju teksta ćete saznati da li možete da predvidite stil/tip piva na osnovu komentara/utiska. Živeli!

Fundamentals of Data Visualization

Fantastičan pregled knjige Fundamentals of Data Visualization koji govori o najboljim praksama kada je u pitanju vizualizacija podataka i kako da grafikoni pre svega izgledaju profesionalno.

Knjiga se još uvek piše ali su sva završena poglavlja dostupna online.

Slides from rstudio::conf 2018

Zahvaljujući github korisniku simecek kompletirane su sve prezentacija sa nedavno održane RStudio konferencije. Must read za sve koji koriste R i Rstudio IDE.

Five Strategies for Slaying the Data Puking Dragon

Mr. Avinash strikes again. Jako koristan tekst koji objašnjava i pokazuje da se treba fokusirati na jasne i definisane KPIs (Key Performance Indicators) sa definisanim targetima a ne na sve moguće dostupne metrike kojih se dokopamo.

Naravno svaki grafikon treba da uključuje analizu i preporuke na osnovu podataka koji su na slide-u.

A Pragramtic Approach to Attribution

Attribution je jedna od najintrigantnijih tema u digitalnom marketingu. U tekstu koji je napisao dobro poznati Tim Wilson (Search Discovery) saznaćete šta je zapravo atribution, koje su to tri različite dimenzije attributtion-a i zašto je u stvari toliko komplikovan. Ili možda nije?

Takođe tokom ove godine se očekuje i novi tool, Google Attribution.

2018 State of Digital Marketing Analytics in the Top 1000 Internet Retailers

Dobro poznata marketing analytics agencija CardinalPath je izbacila godišnji izveštaj i presek stanja i usvojenost kada je u pitanju digital marketing analitika kod top 1000 internet kompanija.

Google’s  Machine Learning Crash Course with TensorFlow APIs

Google je pre par dana izbacio zvaničan kurs i praktičan uvod u mašinsko učenje koji su inače koristili interno tokom prethodne godine. Kurs obuhvata seriju lekcija sa video sadržajem i realnim studijama slučaja i praktičnim vežbama.

Sadrži preko 40 vežbi koje su u okviru 25 lekcija. Potrebno je napomenuti da je neophodno znanje Python programskog jezika, osnove algebre (matematika) dok poznavanje TensorFlow biblioteke nije neophodno.

Vizualizacija nedelje:

Reddit korisnik je nedavno okačio jedan vrlo originalan grafikon. Naime prikazao je puls kada mu je žena zatražila razvod?! Da dobro ste pročitali. Podatke je inače povukao iz API-a iz svog Fitbit Charge 2 uređaja koji daje intervale između 1s-5s i voila.

Source: Reddit

O autoru

Dušan Milošević

Curious digital analyst passionate about analytics, funk/disco music and new travel destinations. Always chasing the spark and searching for signal in the noise, combining technical know-how with digital marketing looking for actionable insights.
Proactive thinker, with the ability to adapt and learn quickly. Collaborative, with cross-functional team experience working with product, development and client-side teams.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.