8 besplatnih alata za analizu podataka

Istraživanje i analiza podataka je neizbežan deo aktivnosti koji je potreban za predviđanje i donošenje odluka na osnovu podataka. Ne možete da pristupite predviđanjima ukoliko ne znate šta se desilo u prošlosti.

Najvažnija veština kako bi se usavršila analiza podataka je radoznalost, koja ništa ne košta, a ipak je nemaju svi.

U nastavku je 8 besplatnih alata za analizu podataka koji će vam pomoći da što brže i lakše dođete do potrebnih informacija. Za ove alate nije potrebno znanje programiranja za razliku od Python-a (u kome je bilo reči na ovom linku) i statističkog alata R, kome ću tek posvetiti prostora u budućnosti.

 

1. Microsoft Power BI

Power BI je software baziran na cloudu koji je fokusiran na biznis analitiku razvijen od strane Microsofta. Nudi mogućnost interaktivnih vizualizacija kao i mogućnosti za poslovnu inteligenciju.

Download

2. Rapidminer

rapidminer-analiza-podataka

Ovaj alat je bio jedan od lidera na Gartner 2016 listi Magic Quadrant for Advanced Analytics. On nije samo za čišćenje podataka nego je pre svega odličan i specijalizovan za pravljenje modela za mašinsko učenje i poseduje sve algoritme koji se najčešće koriste. Takođe može se kombinovati sa onima koji koriste Python i R za modele.

Sa razlogom nastavlja da zadivljuje ljude širom sveta svojim neverovatnim softverskim mogućnostima i brzinom.

Download

3. Rattle GUI

rattle-gui-r-project-analiza-podataka

Ako ste ikad koristili statistički open souce programski jezik R, ali niste uspeli da se snađete, Rattle bi bila odlična zamena jer je njegov GUI izgrađen na bazi R. Da bi se koristio, mora da se instalira R. Ovaj alat je više od alata za rudarenje podataka (data mining). Rattle podržava razne algoritme za mašinsko učenje kao što su Tree, SVM, Boosting, Neural Net, Survival, Linear models i druge.

U poslednje vreme se jako puno koristi i po podacima CRAN, Rattle se instalira preko 10.000x svakog meseca. Pruža dovoljno opcija za istraživanje, transformaciju i modelovanje za samo par klikova. Međutim ima manje opcija nego IBM SPSS za statističku analizu iz prostog razlog što se IBM SPSS plaća dok je Rattle GUI besplatan.

Download

4. Qlikview

qlikview

Qlikview je jedan od najpopularnijih dostupnih alata za poslovnu inteligenciju širom sveta. Ima sjajne mogućnosti za vizualizaciju podataka i takođe bezbroj mogućnosti za rad sa podacima. Ovo nije alat za statističku analizu ali je odličan za istraživanje podataka, trendove itd.

Download

5. Weka

weka_analiza-podataka

Prednost korišćenja Weka alata je to što je vrlo lak za upotrebu. Dizajniran je u Java programskom jeziku i prvenstveno je bio za istraživačke namene na Univerzitetu Wakaito ali je kasnije postao prihvaćen sve više i više od ljudi širom sveta. Koristi se najviše za mašinsko učenje i sam interfejs je dovoljno intuitivan da bi se posao završio brzo i efikasno. Međutim, do sada se nije okupila dovoljno jaka i kvalitetna zajednica oko ovog alata kao što je to slučaj sa R i Python-om.

Download

6. Knimeknime-data-analysis

Knime je vrlo sličan RapidMiner alatu i pruža platformu koja je opensource i fokusira se na analizu podataka koji se kasnije mogu povezati sa ostalim proizvodima. Imaju napredna rešenja za vizualizaciju podataka i napredne algoritme za mašinsko učenje. Takođe korišćenjem ovog alata se mogu izgraditi modeli.

Trening lekcije su dostupne na njihovom sajtu kako bi se olakšao rad i učenje.

Download

7. Orange

orange-data-analysis-c2

Ovaj alat je dizajniran da pruži interaktivnu vizualizaciju podataka i zadatke koji se tiču rudarenja podataka (data mining). Na YouTube-u se mogu pronaći dosta tutorijala kako da se ovaj alat iskoristi na pravi način.

Ima sopstevenu i veliku biblioteku za data mining zadatke.

Download

8. Tableau Public

Tableau

Tableau Public predstavlja alat za vizualizaciju podataka i ovo je besplatna verzija ovog programa koja takođe ima i verzije koje se plaćaju. Detaljniji opis o ovom alatu i kako može da se najlakše nauči može se pročitati ovde. Predstavlja, pored alata Qlikview-a, jedan od najmoćnijih software-a za poslovnu inteligenciju trenutno na svetu. Superioran je i veoma brz kada je u pitanju vizualizacija i istraživanje podataka  i njihova analiza kroz razne vrste grafičkih prikaza.

Ako želite da razumete podatke u realnom vremenu, Tableau može itekako da završi posao.

Download

O autoru

Dušan Milošević

Curious digital analyst passionate about analytics, funk/disco music and new travel destinations. Always chasing the spark and searching for signal in the noise, combining technical know-how with digital marketing looking for actionable insights.
Proactive thinker, with the ability to adapt and learn quickly. Collaborative, with cross-functional team experience working with product, development and client-side teams.

1 komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Microsoft Power BI – perfektan alat. Postoji u tri verzije: Free, Pro i Premium.