Gartner Magic Quadrant 2017 – Alati za poslovnu inteligenciju i analitiku

Gartner je istraživačka i konsultantska kompanija. Osnovana je 1979. godine sa sedištem u Stamford, Connecticut, United States i ima preko 8,100 zaposlenih od kojih je 1,280 uključeno u istraživanja u preko 85 zemalja. Garner koristi prepoznatljive vizualizacije tržišnih analiza pod nazivima The Hype Cycle i The Magic Quadrant (MQ).

Transformacija alata za vizualizaciju podataka i poslovnu inteligenciju je počela davne 2004. godine i od tada se poprilično promenila prateći tržišne trendove i potrebe biznis korisnika. Postala je dostupnija i lakša za upotrebu sa različitim naprednim mogućnostima koje ne zahtevaju preteranu pomoć od IT sektora kako bi se koristile. Interesovanje za primenu alata za analitiku i poslovnu inteligenciju u cloud-u pokriva čak 50% od anketiranih u poslednjem istraživanju Magic Quadrant. Mnogi alata idu u korak sa zahtevom tržišta i pružaju cloud primenu i pretplatu kao popularan model plaćanja.

Magic Quadrant for Business Intelligence and Analytics Platforms pruža kvalitativnu analizu tržišta alata za poslovnu inteligenciju i analitiku, njihovih kretanja, zrelosti i pozicija. Ovo tržište se predviđa da će dostići $18.3 milijardi u 2017. godini i sa rastom oko 7.9% do 2020.godine. Ceo izveštaj koji je objavljen početkom februara se može pročitati na ovom linku. Istraživanje ne bi trebalo da se koristi kao finalna lista za odabir software-a i on predstavlja Gartner-ovo istraživanje ovog tržišta sa fokusom na moderne BI alate.

Magic Quadrant

The Magic Quadrant je podeljen u 4 dela i sastoji se iz:

  • Leaders
  • Challengers
  • Visionaries
  • Niche Players

Magic Quadrant for Business Intelligence and Analytics Platforms

Izvor: Gartner Business Intelligence and Analytics Magic Quadrant 2017

Alati za analitiku i poslovnu inteligenciju u Magic Quadrant-u

Leaders

Alati kao što su Microsoft, Tableau i Qlik su pozicionirani kao lideri zaključno sa februarom 2017. godine.

Microsoft je prepoznat kao software koji ima konstantan i brz razvoj alata pod imenom Microsoft Power BI.

Tableau je nagrađen za neverovatna poboljšanja na svojim alatima Tableau Desktop i Tableau Server. Više o njima sam pisao u ovom tekstu.

Qlik je ostao na istoj poziciji kao i prethodne godine dok su Tableau i Microsoft poboljšali njihovu poziciju. Kad je reč o Qlik alatu, on nudi rešenja kao što su Qlik Sense (koja ima i svoju Cloud verziju) i Qlik Analytics Platform.

Niche Players

Oracle BI alat se vratio u Magic Quadrant 2017. godine. Oracle Business Intelligence je sad pozicioniran u top 3 u kategoriji Niche Players pored platformi kao što su Alteryx i Birst. U poređenju sa 2016. godinom, Birst je pao dok je Alteryx promenio poziciju i iz kategorije iz vrha Visionaries je ove godine u vrhu kategorije Niche players.

Visionaries

Deo kategorije Visionaries su alati kao što su SAP, SAS, IBM, TIBCO software i Salesforce.

SAP je pozicioniran kao najbolji u ovoj kategoriji sa svojim alatom SAP BusinessObject Business Intelligence. SAS i IBM Cognos dele istu poziciju.

Salesforce je promenio kategoriju iz Niche players u Visionaries ove godine i pozicionirao se malo ispod SAS i IBM-a. SalesForce je ove godine je imao odličan skok, prepoznatljivost i poverenje na tržištu kao broj jedan CRM rešenje.

TIBCO software se pozicionirao iznad SAS i IBM-a i predstavlja odličan napredak za ovaj alat uzimajući u obzir da je u 2016. godini bilo na dnu kategorije Visionaries.

Spisak ostalih alata koji nisu u istraživanju

 

BI / Vizualizacija / Analitika / Dashboards

Mašinsko učenje / Veštačka inteligencija / Big Data (Hadoop, Spark, Presto) / NLG / Prediktivna analitka

Leave a Comment

Your email address will not be published.