Pivot alat u Excelu i kako da ga napravite

Pivot Table je definitivno najmoćniji alat u Excelu. Ako ga često koristite, znate sigurno da je to fantastičan program za obradu podataka. Takođe ste sigurno upoznati da dolazi sa alatkom koja je specijalno dizajnirana da analizira velike količine i setove podataka i jednostavno nepostoji bolji i brži način da se dođe do zaključaka i vizualizacije podataka.

Pivot je vrlo svestran, brz, fleksibilan i izuzetno precizan alat koji može da se koristi sa različitim vrstama podataka. Jednom kada naučite kako radi, zauvek će promeniti način na koji gledate na analizu podataka. Samim tim, učenje i usavršavanje Excel-a i Pivot-a je odličan potez u karijeri, a u nastavku ću za početak objasniti kako da ga kreirate.

Mnogi brinu da je pravljenje same tabele poprilično dug i težak posao ali ako imate struktuiranu bazu podataka, što je veoma bitno, možete kreirati Pivot vrlo brzo.

Na slikama su primeri kako se pravi.

Priprema podataka za Pivot

U većini slučajeva ako export-ujete podatke iz bilo kog programa sa kojim svakodnevno radite, dobićete strukturu kao na slici koja je već pripremljena za Pivot analizu. Ako to nije slučaj, neophodno je pre svega da pripremiti podatake uz obavezno poštovanje strukture. Svaka kolona mora da bude definisana u zaglavlju sa opisom. Ne sme da postoje prazna polja u redovima i kolonama koje želite da analizirate.

Selektovanje podataka za Pivot

Kada ste pripremili ili ste već dobili struktuirane podatke, potrebno je da selektujete bilo koju ćeliju u okviru vaše baze tj. tabele izvora podataka i da kliknete

Insert tab – >PivotTable

 

kako-da-napravim-pivot-u-excelu-analiza-2

Selektovanje opsega podataka za analiziranje u Pivot tabeli

Kada ste selektovali PivotTable opciju, otvoriće vam se novi prozor pod nazivom Create PivotTable. Potrebno je da selektujete sve podatke koje želite da analizirate i kliknite OK.

kako-da-napravim-pivot-u-excelu-analiza-3

Selektovanje kategorija za analizu u kreiranoj Pivot tabeli

Prateći uputstva do sada, kreirali ste praznu Pivot tabelu u novom radnom dokumentu na osnovu podataka koje ste označili da želite da analizirate. Da bi ste prikazali podatke, sa desne strane su prikazana polja (ako ne vidite polja, kliknite desni klik bilo gde na tabeli i selektujete opciju Show list). Označite i kliknite na polja kao na slici i dobićete prodaju po proizvodu po danu. Ovo naravno možete po potrebi menjati, a sve zavisi šta vas interesuje tj. koju povratnu informaciju želite da dobijete. Ako deselektujete polje Datum, dobićete ukupnu prodaju za sve datume po proizvodu itd.

Proizvod -> Rows

Datum -> Rows

Prodaja -> Values

kako-da-napravim-pivot-u-excelu-analiza-4

 

 

 

 

 

 

kako da napravim pivot u excelu analiza podataka

Leave a Comment

Your email address will not be published.