Excel 2016: Poboljšanja u odnosu na Excel 2013

Excel 2016 postoji već više od 30 godina i definitivno je najrasprostranjeniji softver koji se najviše koristi za unos, obradu, analizu i vizualizaciju podataka. Velike količine podataka su odavno postale naša svakodnevnica i samim tim kompanije koriste razne alate ovog programa. Iz dana u dan svi se trude da što brže i lakše analiziraju i vizualizuju podatke koji se svakodnevno prikupljaju sa različitih strana i iz različitih formi.

U ovoj verziji, Excel 2016, nije pretrpeo preterano velike promene ali je u svakom slučaju zadržao svoju funkcionalnost i dodao sjajne funkcije i poboljšanja. U nastavku su promene koje su aktuelne u novoj verziji.

Nove boje

Office Excel 2016 je osvežen sa bojama teme koje se mogu birati po želji. Na raspolaganju su bela, zelena i tamno siva.

Microsoft Office Excel 2016 boje teme

Brza analiza podataka

Alati koji brzo analiziraju podatke mogu sačuvati dosta vremena i uvek će biti popularni. U novoj verziji, kada ste završili vašu tabelu ili ste dobili sirove struktuirane podatke, selektujte celu tabelu. Videćete u donjem desnom uglu ikonicu na koju kad kliknete možete izabrati neke od sjajnih prečica za grafički prikaz selektovanih podataka, procentualno izračunavanje itd.

Microsoft Office Excel 2016 brza analiza podataka Pretraga (tell me what you want to do) 

Omogućena je funkcija pretrage sa kojom možete na brz način da pronadjete i locirate komande koje su vam potrebne.

office-excel-2016-pretraga3

Ako recimo napišete pivot u search baru, dobićete rezultate koji se tiču upisane reči.

office-excel-2016-pretraga

Takođe, možete koristiti pretragu i kao alat za sugestiju. Napišete šta želite da uradite i dobićete rezultate koji vam to omogućavaju. Npr. ako želite da promenite boju, napisaćete u search baru  change colour i dobićete rezultate i prečiće gde možete odmah to da i učinite.

office-excel-2016-pretraga2

Predviđanje (Forecast)

Excel može jos naprednije predvidjati podatke pomoću nekoliko novih funkcija, dok je u prethodnim verzijama bilo dostupno samo linearno previđanje. Jednim klikom predvidjanje je dostupno i još više će pojednostaviti vizualizaciju podataka za korisnike.

office-excel-2016-previdjanje

U primeru na slikama ispod su podaci koji su nasumično napisani tako da se na prvom grafikonu (slika levo) nije detektovala opcija koja vrši  automatsko sezonsko predvidjanje, dok se na drugom grafikonu može ručno podesiti. Upisuje se broj 12 ako su podaci iz tabele u kojoj se radi predvidjanje mesečnog karaktera za celu godinu (slika desno).

  Microsoft Office Excel 2016 grafikon predvidjanje Microsoft Office Excel 2016 grafikon predvidjanje

Novi tipovi grafikona

Po prvi put od 1998. godine, Microsoft Office je ubacio nove grafikone u Excel. Nova verzija je bogatija za 6 novih tipova grafikona jer vizualizacija podataka postaje sve bitnija kad se predstavljaju analizirani podaci i bilo je krajnje vreme da unesu novinu i u ovom segmentu.

Microsoft Office Excel 2016 grafikoni

Get & Transform (Power Query)

Ranije poznat kao Power Query je u potpunosti integrisan. Get & Transform je fantastičan fleksibilan alat koji olakšava unos podataka iz različitih izvora i njegovu transformaciju na različite načine. U prošlosti, ova alatka je bila dostupna samo kao poseban dodatak (add-on) i to samo u Pro verzijama Excel-a 2013.

Različiti formati su zastupljeni a koje možete ubaciti u Excel 2016 i analizirati su:

  1. Fajlovi: Excel, .csv, xml, txt[/one_fourth]
  2. Baze Podataka: SQL Server, SQL Server Analysis, MySQL, PostgreSQL, Sybase, Teradata, Microsoft Access, Oracle, IBM DB2[/one_fourth]
  3. Azure (SQL, Marketplace, HDInsight, Blob Storage, Table Storage)[/one_fourth]

Ostalo: SharePoint, OData, Hadoop, Dynamic CRM, Facebook, Salesforce objects, Salesforce reports, ODB

office-excel-2016-get-transform-power-querty-1

office-excel-2016-get-transform-power-querty-2

The 3D / Power Map konačno u Excel 2016

Ranije poznata kao Power map funkcija je takođe od sad dostupna u svim verzijama programa Excel 2016. Ako vaši izveštaji imaju geografske podatke kao što su poštanski broj, adresa ili država vrlo lako može da se igradi PivotTable na mapi i kreira impresivna vizualizacija gde se npr. nalaze kupci. Vrlo interesantna opcija o kojoj ću u budućnosti svakako posvetiti više prostora.

office-excel-2016-3D-map

PivotTable poboljšanja 

Excel je veoma poznat kad je analiza u pitanju kroz svoj fleksibilan i moćan alat PivotTable. Dodatno je poboljšan u ranijim verzijama sa Power Pivot i Data Model funkcijama dok je u novoj verziji poboljšano sledeće:

-Automatska detekcija veza izmedju tabela  – Otkriva i stvara veze među tabelama koje se koriste za Data Model. Excel 2016 zna kada vaša analiza zahteva dve ili više tabela koje trebaju da budu povezane zajedno i obaveštava vas o tome. Sa jednim klikom, gradi vezu izmedju tabela tako da se mogu koristiti odmah.

-Kreiranje, editovanje i brisanje mera (custom measures) – Direktno iz PivotTable liste, sačuvaće mnogo vremena pogotovu kada treba da se dodaju dodatne kalkulacije za analizu.

-Polje za pretragu u PivotTable – Ovo polje će vam biti od itekakve pomoć kada želite da pretražite i filtrirate podatke.

-Pametna promena imena – Daje mogućnost za promenu imena tabela i kolona. Sa svakom promenom Excel 2016 automatski detektuje i osvežava sve promene u tabelama i kalkulacijama uključujući sve tabele i DAX forumule.

-Automatsko vremensko grupisanje – Pomaže tako što će vremenska polja u PivotTabe učiniti mnogo moćnijim jer ih samostalno detektuje i grupiše (slika u nastavku).

office-excel-2016-pivot-table-grafikon

 Novi šabloni

Calendar Insight šablon

Omogućava da pratite svoj kalendar kao komandu tablu. Pruža bolje uvid kako trošite svoje vreme i lako možete da identifikujete načine da dobijete više od svog radnog dana.

Finansijski šabloni

Nov šablon za Cashflow i takodje za Stock analysis. Prate sve što ste zaradili, koliko ste potrošili i gde se javlja potrošnja. Brzo analizira i upoređuje učinak akcija tokom vremena.

O autoru

Dušan Milošević

Curious digital analyst passionate about analytics, funk/disco music and new travel destinations. Always chasing the spark and searching for signal in the noise, combining technical know-how with digital marketing looking for actionable insights.
Proactive thinker, with the ability to adapt and learn quickly. Collaborative, with cross-functional team experience working with product, development and client-side teams.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.