Trendovi u tehnologiji u 2016. godini

Trendovi u 2015. godini u tehnološkoj industriji su bili vrlo zanimljivi, puni uzbuđenja sa brojnim novim idejama koje su bile lansirane i koje su ugledale svetlost dana. Tehnološki titan iz Kalifornije, Apple, napravio je značajne iskorake sa Force Touch i Hands-Off Siri na njihovom novom modelu iPhone 6S. Sa druge strane, Amazon, gigant u e-trgovini, predstavio je svoj futuristički plan, naprednu isporuku iz vazduha koja će se vršiti dronovima pod imenom Prime Air za svega 30 minuta od potvrde porudžbine za svoje Prime korisnike.

U toku 2015. godine je takođe bila primetna i ekspanzija naprednih gedžeta za nošenje, stigao nam je konačno USB tip C, kao i Windows 10 a primetna je sve veća obrada, analiza i vizualizacija ogromnih količina podataka (Big Data) koje nam pristižu sa svih strana.

U svakom slučaju, koliko god to zvučalno nemoguće 2016. godina će po prognozama biti još bolja i zanimljivija. Pred nama će biti još tanji uređaji, superiornije internet konekcije kao i uređaji za virtuelnu realnost koji već kucaju na vrata svidelo se to nama ili ne.

U nastavku možete da pročitate neke od tehnoloških trendova za 2016. godinu koji će verovatno promeniti način na koji se svet ponaša i komunicira.

Virtualna stvarnost (VR)

Koncept virtualne stvarnost je preuzeo svet poput oluje. Predstavlja sintezu vizuelnih, zvučnih, dodirnih a ponekad i drugih čulnih iskustava. Očekuje se da će biti itekako u ekspanziji tokom 2016. Najnoviji VR urešaji će najverovatnije biti pokrenuti od velikana kao što su HTC, Sony i Oculus. Promenom načina kako možemo da iskusimo i podelimo skoro sve, VR će generisati masovne prihode od softverskih platformi,televizije, PC igrica i naravno kroz razne distributivne kanale. Cene ovih setova već opadaju i očekuje se da će se smanjiti dodatno tokom sledeće godine što znači da će postati dostupnije široj populaciji. Dok je VR uređaj prvobitno napravljen za igranje, njegova upotreba se u poslednje vreme rapidno širi a to pokazuje i primer poznatog kanala HBO koji je prilagodio seriju Game of Thrones za virtuelnu stvarnost.

 

Pametni satovi i uređaji koji se nose

Povećana upotreba uređaja koji mogu da se nose će se itekako nastaviti i u 2016. godini sa prognozom da će oko 81,7 miliona odraslih osoba koristiti ovaj tip uređaja do 2018. godine. Do sada, ove uređaje su pretežno upotrebljavali individualni korisnici, kao što su fitnes treneri, entuzijasti koji idu u teretane i rukovodioci koji žele da dobiju obaveštenja u pokretu, bez provere svojih pametnih telefona. U ovoj godini se očekuje da se sve više ovaj tip uređaja koristi na radnom mestu. Najbolji primer za tu prognozu je nemačka internacionalna kompanija DHL, koja je podelila informaciju da je povećala 25% produktivnost u sektoru nakon što su pametne naočare počeli da koriste radnici koji rukuju sa isporukama. Takođe, hands-free komunikacija uz pomoć uređaja koji se nose na ruci bi uskoro mogla biti realnost za sve koji rade najpre u bolnicama i u hitnim službama.

 

 

Trendovi uređaja koji se savijaju 

Zar ne bi svako voleo da preklopi svoj pametni telefon ili tablet i stavio ga u džep? U 2016. godini, ovo će može biti deo stvarnosti. Od Samsunga se već dugo nestrpljivo očekuje da konačno lansira fleksibilne uređaje koji će moći da se savijaju. Inače, pametni telefoni će nastaviti da budu sve tanji dok izveštaji pokazuju da će novi Apple iPhone 7 biti 1 mm tanji od prethodnika jer će se najverovatnije izaciti 3.5mm džek.  Osim toga, sa integracijom mikro čipsetova, očekuje se da će laptop postati tanji i lakši .

Internet stvari – veći i bolji

The Internet of Things (IoT) je mreža fizičkih objekata ili “stvari” sa ugrađenom elektronikom, softverom, senzorima i mogućnošću mrežnog povezivanja, što omogućava ovim objektima prikupljanje i razmenu podataka. Ranije ove godine, Google CEO Larry Page je napomenuo da će internet nestati. Ono što je zapravo mislio je trend da će internet postati ključni deo naših života u godinama koje dolaze putem Interneta stvari (IoT). Biće prisutni svuda oko nas u formi pametnih telefona, aparata, objekata , uređaja, kuća, automobila i ovo se definitivno identifikuje kao jedan od glavnih trendova za 2016. Povećana upotreba uređaja za nošenje i poslovnih rešenja zasnovanih na velikoj količini podataka će biti vetar u ledja ekspanziji i širenju Interneta stvari. Novi automobili će biti unapred opremljeni uređajima koji će pratiti koliko bezbedno se upravljaju i to beležiti a to će svakako moći da upotrebe osiguravajuća društva tako što će prilagođavati visinu premije u zavisnosti od podataka ako i kad ih neko odluči da ih podeli.

Inače, Gartner, istraživačka kompanija, procenjuje skoro 6,4 milijardi povezanih uređaja u upotrebi širom sveta za 2016, što će predstavljati skoro 30% u odnosu na 2015. godinu.

 

 

Vizualizacija podataka

Živimo u doba podataka, razmene informacija i nezamislivo velike količine podataka koje se proizvode svakodnevno, svaki dan, 24h, 7 dana u nedelji. Konvencionalni načini za njihovo prikazivanje kao što su tabele i prezentacije nisu više dovoljne da podrže ogromnu količinu podataka. Zato trendovi i softveri koji se specijalizuju za vizualizaciju podataka igraju ključnu ulogu u donošenju odluka tako što intuitivno ispituju i omogućava “šta ako” testiranja i brzo zaključivanje iz kvalitetnih vizualizacija. Veće organizacije poput Netflix i Twitter-a su već počele da primenjuju i implementiraju vizuelizaciju u svom svakodnevnom poslovanju. Praćenje uživo vizualizacijue podataka takođe može postati realnost u 2016, pri čemu će mobilni uređaji imati potencijal da nam omoguće bogato istraživanja podataka, ličnosti i prikupljanja izveštaja.

Brže mobilno povezivanje i Li-Fi

Trendovi mobilne telefonije kao što su  3G i 4G su već prisutni, dok u ovoj 2016. godini ćemo možda postati svedoci pojave i 5G mreže. Mobilni operateri već najavljuju da će nova 5G mreža biti 100 puta brža od sadašnje 4G mreže i već mnoštvo operatera širom sveta je već u fazama testiranja procesa 5G. KPN, Ericsson, Huawei i istraživački institut TNO su najavili ranije prošle godine da će krenuti u testiranje 5G mreže u Holandiji, dok su Ericsson i SoftBank počeli istraživanja po terenu i testiranje 5G tehnologije jula 2015. godine u Tokiju.

Osim toga, u 2016. jednostavnim korišćenjem LED diode, bićemo u mogućnosti da dobijemo pristup internetu. Ova nova tehnologija je nazvana, Li-Fi (Light Fidelity), a teoretski može postići brzinu visoku do 1 Gbps.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.