Google Analytics postavka kroz Google Tag Manager

U ovom tekstu ću objasniti kako da implementirate Google Analytics kod kroz Google Tag Manager (GTM) alat. Objasniću takođe zašto je predlog da ovo uradite preko GTM-a i koje su prednosti njegovog korišćenja. Takođe, u tekstu ćete postupno pročitati neophodne korake kako bi postavka bila uspešna. Skrećem pažnju da je pre početka neophodno da imate otvorene naloge u alatima Google Analytics i Google Tag Manager i da imate implementiran GTM kod na vašem sajtu tj. stranicama po best practice uputstvu, što je preduslov za dalje korake.

Zašto Google Tag Manager?

GTM je besplatan alat koji služi za upravljanjem tagova (kodova) na sajtu. Razvijen je od strane Google-a krajem 2012. godine. Korišćenjem GTM-a se lakše i agilnije postavljaju različiti kodovi za praćenje (tagovi). Bez obzira što su GA i GTM dva odvojena i nezavisna alata, kroz GTM možete postaviti tracking kod Google Analytics-a što će ujedno biti i tema ovog tutorijala/teksta.

 1. Manja zavisnost od programera (upravljate i postavljate kodove nezavisno od programera kroz GTM)
 2. Lakoća upravljanja kroz intuitivan GTM interfejs
 3. Debugging  i mogućnost za testiranjem tagova pre njihovog objavljivanja na sajtu
 4. Version control kako bi se pratile promene kroz GTM nalog
 5. User management koji omogućava lakše upravljanje korisnicima koji imaju pristup alatu (definisanje nivo-a njihovog pristupa)
 6. GTM brine o tome da vaš GA kod uvek bude up-to-date (nema potrebe da se manuelno update-uje kod kada Google napravi promene)
 7. Mogućnost prikupljanja dodatnih podataka (npr. broj skinuti PDF dokumenata, klikovi na linkove, pregledi YouTube video sadržaja na sajtu, interakcije na kontakt formu, klikovi na CTA dugmiće itd)

Setup GA + GTM

Nakon uspešnog logovanja u Google Tag Manager preko vašeg Gmail naloga potrebno je da konfigurišete Tag, Trigger (uslov ispaljivanja Tag-a) kao i varijablu.

Koraci su sledeći:

 1. Definisanje Tag-a i njegovog imena
 2. Definisanje Trigger-a
 3. Definisanje Google Analytics Variable
 4. Debugging (provera setovanja) kroz Preview mode
 5. Debugging kroz Google Tag Assistant
 6. Publish-ovanje tj. objavljivanje podešavanja na sajt

Kreiranje Google Analytics tag-a i trigger-a kroz GTM

Nakon uspešnog logovanja otvoriće vam se početni ekran. Kliknite na New Tag.

google analytics google tag manager new tag setup

 

Otvoriće vam se novi ekran. Kliknite na Untitled Tag u gornjem levom uglu kako bi ga preimenovali.

Praksa je da se uvek razumljivo imenuju tagovi, triggeri i varijable. Imenovanje je posebno bitno ako je slučaj da više od jedne osobe dodaje i edituje u GTM nalogu.

Pravilo za definisanje imena je sledeće: Na početku je potrebno da uvek bude ime alata/tip koda, nakon toga sledi opis šta se meri i a nakon toga bilo koja dodatna informacija koja opisuje Tag.

U našem primeru bi to izgledalo ovako. GA – Pageviews – All Pages

Objašnjenje: GA je skraćenica za Google Analytics, sobzirom da ubacujemo tracking kod, merimo Pageviews, a opis je All Pages jer želimo da tracking kod bude ubačen na svim stranama sajta.

google analytics via google tag manager tag config

 

Nakon definisanja imena Tag-a kliknite na veliku ikonicu na kojoj je ispisano Choose a tag type. Otvoriće vam se novi ekran pod nazivom Tag Configuration na kome se konfiguriše Tag. Sa desne strane će se otvoriti lista Featured Tag-ova. Ovo je lista već predefinisanih Tag-ova koja će nam u ovom slučaju biti vrlo korisna. Sobzirom da želimo da ubacimo Google Analytics tag na sajt u listi ćemo selektovati Universal Analytics. 

google analytics via google tag manager tag config featured tags

Nakon selektovanja Universal Analytics-a u polju Track Type iz padajućeg menija je potrebno da se selektuje Pageview.

Napomena: Selektovali smo Pageview jer na sajtu želimo da izmerimo stranice koje korisnik posećuje. Međutim ako želite da izmerite određenu interakciju na nekoj od stranica kao na primer klik na dugme za promociju ili CTA dugmić, potrebno je da selektujete Event umesto Pageview.

Pošto smo uspešno selektovali tip praćenja, u sekciji Google Analytics Settings je potrebno da definišemo varijablu tj. da ubacimo GA ID koji će definisati varijablu. Ovo će omogućiti fleksibilnost a pogotovu se savetuje korišćenje varijable jer se ta informacija uvek kasnije može koristiti.

Kliknite na New Variable i u sekciji Tracking ID upišite vaš Google Analytics Tracking ID. Kako bi se lakše snašli varijablu možete imenovati kao vaš GA tracking ID. Kod opcije cookie domain ostavite default auto pod uslovom da nemate više Google Analytics tagova na sajtu. Kliknite SAVE.

Kod polja Triggering kliknite i selektujte opciju All Pages. Nakon što kliknete SAVE setup je završen.

google analytics via google tag manager tag config variable triggering ga id

Kako da nađem Google analytics Tracking ID?

 1. Ulogujte se preko vaše Gmail adrese u Google Analytics nalog
 2. Selektujte vaš Account/Sajt
 3. U donjem levom uglu selektujte ADMIN
 4. Kod Property sekcije kliknite na Tracking Info/Tracking Code
 5. Prikazaće vam se vaš GA ID za selektovan account (uvek počinje sa UA)

Debugging i testiranje postavke kroz Google Tag Manager

Nakon postavke potrebnih tag-ova, trigger-a i definisanje Google Analytics variable koje smo uradili u prethodnim koracima, neophodno je da pre objavljivanja testiramo postavku da bi utvrdili da je sve urađeno kako treba i bili sigurni da možemo da je objavimo.

google analytics via google tag manager testing preview debugging tags

Kod početnog ekrana u Google Tag Manager-u videćete u gornjem desnom uglu dugme PREVIEW MODE. Preko njega ćete proveriti postavku. Nakon što vam se pojavi narandžasto obaveštenje da ste u Preview modu možete da otvorite vaš sajt. Na drugoj polovini ekrana videćete da će se otvoriti preview konzola koja prikazuje ispaljene Tag-ove.  Ako ste sve uradili kako treba, pojaviće vam se vaš definisan tag GA – Pageviews – All Pages. To je znak da se tag uspešno ispalio.

Takođe predlog je da proverite postavku i kroz Google Tag Assistant. Ako nemate ovaj Chrome plugin, predlažem da ga obavezno skinete. Možete ga pronaći na zvaničnom Chrome web store-u koji se nalazi na ovom linku. Nakon instaliranja, otvorite vaš sajt. U gornjem desnom uglu videćete plavu ikonicu, klinite na nju i aktivirajte je tako što ćete da kliknete na ENABLE. Ponovo refresh-ujte sajt i ako vidite kroz Tag Assistent ID-jeve Google Analytics i Google Tag Maanger naloga to znači da ste uspešno implementirali GA kod. Treba napomenuti da ako nešto niste uradili dobro, ikonice u prozoru će biti crvene.

Zaključak

Google Tag Manager je vrlo koristan alat za digitalni marketing i uz njega aktivnosti oko postavke kodova i implementacije dodatnog praćenja na sajtu postaju agilnije i fleksibilnije. Omogućava virtuelni pristup vašem sajtu sa ciljem objavljivanja tagova. Sa svim svojim mogućnostima i karakteristikama predstavlja esencijalan alata za svakog u digitalnoj sferi.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

 • Hvala Dušane, zodovoljstvo je čitati ovakav sadržaj na maternjem jeziku za promenu! 🙂

  Svako Dobro
  Nemanja