5 predloga kako da naučite Tableau softver

Vizualizacija podataka je umetnost i nauka. Predstavlja prezentaciju podataka na slikoviti ili grafički način. Vekovima su ljudi zavisili od vizualnih prezentacija kao što su razni grafikoni i mape, sa ciljem da razumeju informacije brže i lakše. Konkretne primere kroz istoriju možete videti na mom prethodnom postu OVDE.

Zbog načina na koji naš mozak procesuira informacije, mnogo će brže razumeti i shvatiti značenje velike količine podataka koje su prikazane u vidu raznih grafikona nego kroz suvoparne tabele gde su samo predstavljeni brojevi.

Vizualizacija pomaže da se primete trendovi koji nisu previše očigledni na prvi pogled. Bez obzira da li je velika količina podatka u pitanju, trendovi mogu biti primećeni vrlo brzo i lako. Vizualizacije izražavaju informaciju na univerzalni način i čine je jednostavnijom za čitanje i deljenje sa ostalima.

Kako se sve više i više podataka prikuplja i analizira iz godine u godinu, kompanije vrlo rado prihvataju dostupne alate za vizualizaciju podataka koje im omogućavaju da evaluiraju i predvide budućnost poslovnih rezultata i planova, time štedeći i vreme i energiju.

Kako napraviti dobar vizualni prikaz?

-Odrediti sta želite da vizualizujete i kakvu povratnu informaciju želite da dobijete

-Koristiti dobar alat koji će pretvoriti sirove podatke u bitne informacije kroz sliku na brz i i jednostavniji način

U nastavku možete pročitati 5 predloga kako da naučite jedan od najpopularnijih i najkvalitetnijih softverskih alata za vizualizaciju podataka.

Tableau

Tableau je američka softverska kompanija osnovana u Kaliforniji, januara 2003. godine, trenutno sa sedištem u Sijetlu, USA. Proizvode interaktivna softverska rešenja za vizuelizaciju podataka sa fokusom na poslovnu inteligenciju i definitivno je jedan od najpopularnijih alata koji podržava veliki broj originalnih i prepoznatljivih čartova, grafikona, mapa itd.

Koristi se za razne analize a neke od njih mogu biti merenje rezultata prodaje, merenje dimenzija po regionu itd. Bitno je znati da je potrebno uložiti dosta vremena u učenje svih njegovih opcija i mogućnosti da bi ste dobili tačno ono što želite od softvera. Ja sam trenutno na početku učenja o njemu i svakim danom sve više i više saznajem koliko je ovo zapravo moćan alat.

Vrlo je interesantno otkrivati inovativne načine koje kompleksne probleme vode do uspešnih i savršenih vizualizacija.

Ovde možete pogledati i galeriju slika koja je napravljena od strane ovog alata.

Tale-of-100-Entrepreneurs-compressor

Tableau nudi pet glavnih softverskih rešenja (zaključno sa januarom 2016. godine):

  1. Tableau Desktop ver 9.2
  2. Tableau Server ver 9.2
  3. Tableau Reader ver 9.2
  4. Tableau Online (cloud based)
  5. Tableau Public (cloud based) – besplatno
  6. Vizable (mobilna aplikacija)

Tableu Public predstavlja javnu probnu verziju koja može da se testira i preuzmite besplatno sa zvaničnog linka OVDE.

U nastavku možete pročitati 5 predloga kako da naučite Tableau Public, bez obzira na budžet kojim raspolažete.

5 PREDLOGA KAKO DA NAUČITE TABLEAU

1. Pratite Tableau zajednicu

Cena: 0$

Prvi predlog na ovoj listi je praćenje Tableau zajednice koja predstavlja jednu od najnesebičnijih zajednica kad su u pitanju softveri ovog tipa. Veliku stvar predstavlja i to da možete prilagoditi zajednicu tj. odabrati i fokusirati se na listu korisnika čiji vam stil i način rada odgovara i koji se poklapa sa vašim interesovanjima. Možda želite da pratite korisnike koje dele napredna tehnička znanja i načine ‘’kako da’’, možda želite da pratite članove zajednice koji su iz iste industrije kao i vi i samim tim vidite način na koji oni prikazuju svoje podatke, ili čak korisnike koji su više fokusirani na dizajn i korisnično iskustvo. Imate potpunu slobodnu da izaberete. Link do zajednice je OVDE.

135.000+ autora

15.000+ / vizualizacija mesečno

25.000.000+ / pregleda mesečno

Za početak, u nastavku možete videti moju kratku listu naprednih korisnika. Lista naravno ne predstavlja sve fantastične korisnike nego one čiji rad trenutno pratim.

Neki od korisnika su stvorili sjajne resurse za učenje iz više korisničkih zajednica.

Takođe još jedan od načina je da se priključite lokalnoj Tableau korisničnoj grupi. Ovo je besplatan način kako možete da upoznate lokalne Tableau korisnike, naučite dosta od njih, razmenite iskustva i načine kako neko drugi radi. Koristeći Tabelau User Group map možete locirati korisnike koji su najbliži vašem mestu i pridružiti im se što pre.

2. Angažujte trenera ili kupite trening

Cena: 13$ – 5.000

Bez obzira koliko blogova pratite i koliko često korisnih tekstova i tutorijala pročitate na temu Tableau softvera, ponekad je zaista potrebno da popričate sa nekim ko vam može pomoći da povežete dva i dva. Učestvovanje na Tableau treningu ili radionici može dosta da pomogne da svoje znanje i veštine usavršite za jako kratko vreme. Tableau trening je dostupan u raznim oblicima i sa savetima što se tiče praćenja zajednice iz prethodnog predloga, trebali bi da izaberete svoj trening na osnovu onoga što želite da postignete korišćenjem softvera.

Ako želite video snimak obuke, preporuka je odličan trening od Tableau Zen master-a , Matt Francis-a.

Može se naći na sajtu Udemy, Learn Data Visualization with Tableau 9.

Ako želite trening i obuku lice u lice možete pohađati jednodnevni trening koji se održava na godišnjoj Tabelau korisničkoj konferenciji (samo moguce na teritoriji USA).

3. Čitanje

Tableau nudi veoma veliki izbor besplatnih materijala na njihovom sajtu u kombinaciji, webinarima, video tutorijali i naravno već pomenuta podrška preko foruma od zajednice.

Samim tim potreba za pisanim izdanjima (hardcopy) je mala, pogotovu kada se verzije programe menjaju i unapređuju jako brzo toliko da svaka knjiga koja je napisana za specifičnu verziju jako brzo zastari.

Za one koji vole, neke od kvalitetnih knjiga o Tableau softveru koje su dostupne i koje predstavljaju takođe odličnu polaznu tačka za učenj je

Amazon – Tableau 9: The Official Guide 2nd Edition

4. Praksa

Svi znamo da nema zamene za praktičan rad, to pogotovu važi za rad u specijalizovanim programima sa svojim podacima i jedinstvenim biznis problemima. Što se više susretnete sa izazovima i pronađete način da ih rešite, to ćete više shvatiti snagu jedinstvenih alata i kako da rešite sve složene proleme koji se javljaju u svakodnevnom poslovanju. Vežbajte, vežbajte, vežbajte!

5. Tableau Public

Tableau Public predstavlja besplatan cloud servis na koji možete podeliti sve vaše radove i čini vrlo bitnu stanicu u procesu učenja i može biti dosta zaslužan za uspeh korisnika sa ovim softverom jer je besplatan program koji ima skoro sve mogućnosti i funkcionalnosti kao Tableau Desktop koji se plaća. Možete povezati i istraživati podatke iz Excel tabele i tekstualnih fajlova koji imaju preko 10.000.000 redova.

Jedni problem sa Tableau Public je taj što vaš rad i fajlove ako želite da ih sačuvate morate to uraditi na zvaničnoj stranici gde su zajednica i korisnici i gde svi zainteresovani mogu pronaći vaš rad i videti ga. Zbog ovog razloga, nije preporučljivo publikovati i obrađivati osetljive podatke za kompaniju.

Ovo može biti i pozitivno jer zahteva od korisnika da pronađe teme i podatke van normalnog radnog okruženja kako bi imao prilike da vežba i nauči sve što pruža. Tableau Public predstavlja fanastičan način da se pristupi vizualizaciji podacima na drugačiji način koji nisu svakodnevni i u okviru kompanije. Ovi pokušaju razmišljanja van okvira i komfort zone kasnije mogu lako da se prilagode i dnevnim poslovnim aktivnostima.

Ovo je bilo 5 predloga kako da naučite Tableau softver za vizualizaciju podataka. Sve mora da se nauči i kao u svemu i za ovo je bitno i potrebno da budete uporni. Tableau je vrlo korisnički prihvatljiv i ima mnogo resursa koji su dostupni za sve koji žele da postanu eksperti u ovoj oblasti.

O autoru

Dušan Milošević

Curious digital analyst passionate about analytics, funk/disco music and new travel destinations. Always chasing the spark and searching for signal in the noise, combining technical know-how with digital marketing looking for actionable insights.
Proactive thinker, with the ability to adapt and learn quickly. Collaborative, with cross-functional team experience working with product, development and client-side teams.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.