Data Science newsletters

Data science industrija velikom brzinom raste i razvija se. Biti u toku sa svim najnovijim vestima je od krucijalnog značaja. Konstantno praćenje može da pomogne u identifikovanju trendova koji mogu da nam pomognu da se fokusiramo na neki novi alat ili da dodatno usavršimo neki koji već znamo. Sobzirom da postoji jako puno sadržaja koji se tiču ove industije, najčešće je rešenje da se prijavite na neki od newsletter-a čiji tvorci biraju najkvalitetnije sadržaje. Tekstovi se prosleđuju na vaš mail u određenom vremenskom intervalu (na primer svakih nedelju dana) i uz ovakav način praćenja, mnogo je lakše i brže da ostanete u toku sa svim najnovijim vestima, alatima i tutorijalima.

Samim tim, u nastavku sam izabrao 10 newsletter listi koje ja pratim i za koje smatram da su kvalitetne, vredne pažnje i prijave. Sadržaj ovih listi je prvenstveno fokusiran na data science industriju ali ima i onih koji su okrenuti samo ka programskim jezicima R i Python koji su trenutno jako traženi kada je analiza i statistička obrada podataka u pitanju.

10 data science newsletter listi:

KDNuggets News Digest

data science newsletter kdnuggets

KDNuggets (Knowledge Discovery) je jedan od vodećih sajtova kada su u pitanju tekstovi koji se tiču Big Data, Data Mining, Data Science i Machine Learning-a. Osnovan je davne 1997. godine i ovaj vrlo popularan sajt uređuju Gregory Piatetsky-Shapiro i Matthew Mayo. Sajt je osvojio preko 60 nagrada kao jedan od vodećih portala za data science industriju.

Newsletter funkcioniše od 1993. godine i do sada je skupio preko 150,000 prijava.

Frekvencija slanja je oko 3 do 4 puta mesečno, najčešće sredom.

Možete se prijaviti na ovom linku.

Data Science Weekly

data science newsletter dcweekly

Od 2013. godine Hannah Brooks i Sebastian Gutierrez biraju najzanimljivije tekstove za Data Science Weekly. Pored jako kvalitetnih intervjua uključuje još i predloge za knjige, meetup-ove, dataset-ove itd.

Svaki novi newsletter počinje sa najboljim tekstovima za proteklu nedelju koji prati duži spisak tekstova i tutorijala.

Newsletter stiže svakog četvrtka.

Prijava se nalazi na naslovnoj stranici dok arhivu možete pogledati ovde.

Data Elixir

data science newsletter data elixir

 

Data Elixir newsletter postoji od 2014. godine i obuhvata miks vesti, raznih mišljenja, trendova i tutorijala. Uređuje ga Lon Riesberg koji može da se pohvali bogati radnim iskustvom koje je uključivalo i njegov angažman za NASA-u.

Newsletter stiže svakog petka.

Arhiva može da se pronađe na ovoj stranici.

Prijava na newsletter se vrši preko naslovne stranice ovde.

Data Science Roundup

Data Science Roundup je prvenstveno lansiran od strane RJMetrics. Nakon što se ova kompanija prodala, ovaj newsletter je postao nezavistan i sponzorisan od strane Fishtown Analytics. Sadržaj uređuje Tristan Hardy i do sada imaju preko 7,000 prijavljenih.

Frekvencija slanjq je svake nedelje gde biraju 5 odabranih tekstova.

Prijava se nalazi na naslovnoj stranici DSR.

O’Reilly Data Newsletter

data science newsletter oreilly data

O’Reilly je još od davne 1980. godine poznat kao izdavač knjiga koje su prvenstveno bile usmerene ka softverskim inžinjerima a takođe poznat po knjigama koje imaju slike životinja na svojim naslovnim stranicama. U poslednjih 6 godina je sa svojim poznatim Strata + Hadoop World konferencijama još više učvrstio svoju poziciju u ovoj industriji.

Nedeljni newsletter predstavlja savršen miks vesti, editorijala i studije slučaja.

Prijava se nalazi na ovom linku.

Python Weekly

data science newsletter python weekly

Python Weekly je besplatan nedeljni newsletter koji je usmeren na programski jezik Python. Sadrži odabrane vesti, tekstove, Python biblioteke i liste aktelnih događaje i dešavanja u okviru ove zajednice.

Svakog četvrtka stiže newsletter dok se prijava nalazi na naslovnoj strani ovde.

Kompletna arhiva se nalazi ovde.

Analytics Dispach

data science newsletter analytics dispatch

Ovaj newsletter se uređuje od strane Mode Analytics od decembra 2015. godine.

Svakog ponedeljka stiže newsletter sa dosta praktičnim tekstovima koji dosta uključuju i SQL.

Možete se prijaviti ovde.

R-Bloggers

data science r bloggers newsletters

Ako ste zainteresovani da naučite programski jezik R koji je standard među statističarima i koji ima široku upotrebu u svetu podataka onda je ovaj portal i newsletter defiinitivno odličnu polazna tačka. R-Bloggers predstavlja blog agregator sadržaja od preko 750 blogera koji pišu o programskom jeziku R na engleskom jeziku.

Trenutno ima preko 43,000 prijavljenih na mailing listu.

Prijava se nalazi na početnoj stranici ovde. 

Data Science Central

data science central newsletters

 

DSC (Data Science Central) newsletter uključuje različite tekstove od analitike do integracije podataka pa do vizualizacije.

Ovaj portal pruža zajednici širok izbor kvalitetnih tekstova, mogućnost za socijalnu interakciju, tehničku podršku na forumu a tekstovi su o najnovijim vestima o tehnologiji, o alatima i trendovima u industriji.

Prijava na newsletter se nalazi ovde.

insideBIGDATA

data science insidebigdata newsletter

insideBIGDATA je portal koji je osnovan 2011. godine i na njemu se nalaze objedinjene vesti, strategije, alati i servisi koji su vezani za big data, data science, mašinsko učenje i deep learning.

Newsletter uređuje Rich Brueckner koji je imenovan od strane Forbes-a za jednog od 20 najuticajnihih ljudi u oblasti big data.

Prijava na newsletter se nalazi ovde.

Zaključak

Verujem da ste uspeli da pronađete newsletter koji vam najviše odgovara bez obzira da li je to samo neki od programskih jezika R ili Python ili oni koji se tiču data science industrije.

Za kraj jedno iznenađenje i bonus koji predstavlja moj novi serijal koji uključuje odabrane tekstove koje smatram da su itekako zanimljivi sa vizualizacijom nedelje.

Biće mi drago da ih pregledate na sledećiim linkovima:

Da li vam se dopada odabir i koncept?

[mc4wp_form id=”2049″]

Leave a Comment

Your email address will not be published.