Google Analytics besplatno polaganje ispita

U ovom tekstu ću obuhvatiti sve korake koji su potrebni da se pripremite za Google Analytics sertifikat.

Ispit i polaganje je besplatno od pre par godina i zvanično se zove Google Analytics Individual Qualification exam ili skraćeno GAIQ. Test sadrži 70 pitanja (koja su nasumično odabrana iz velike baze pitanja) i na raspolaganju vam je 90 minuta da odgovorite na sve. Koncipirano je tako da ne možete preći na sledeće pitanje ako niste označili odgovor na prethodno. Takođe nije moguće zaustaviti vreme čak ni ako ugasite kompjuter. Morate da odgovorite tačno na najmanje 56 pitanja od 70 kako bi prošli ispit. Sertifikat važi narednih 18 meseci i po isteku je potrebno da ga opet polažete.

  • test je besplatan
  • traje 90 minuta
  • ukupno 70 pitanja
  • 80% tačnih odgovora je potrebno da bi se položio
  • validan je narednih 18 meseci

google analytics individual qualification gaiq certification dusan milosevic

Šta se dešava ako padnem Google Analytics ispit

Ako padnete ispit tj. ako ne odgovorite tačno na minimum 56 pitanja od 70 moraćete da sačekate narednih 7 dana. Nakon što je prošlo 7 dana bićete u mogućnosti da ponovo polažete ispit. Ne postoje penali ako se ispit padne osim što mora da se sačeka da prođe vremenski period od sedam dana. Ispit jeste obiman tako da predlažem da se dobro pripremite za njega kako ne bi polagali više puta.

Šta i kako učiti za Google Analytics sertifikat

Google ima na raspolaganju veliki broj resursa za učenje o svom besplatnom alatu za merenje i analitiku na internetu. Predlažem da obavezno početna stanica i polazna tačka učenja bude zvanična  Google Analytics Academy koja sadrži besplatne kurseve, objašnjenja i video klipove koje možete gledati kad god vi to poželite i kada vam odgovara. Google savetuje da se odgledaju svi kursevi pre polaganja ispita. Posle svake celine imaćete na raspolaganju i mini test gde možete proveriti svoje razumevanje materijala koji ste prethodno pregledali.

UPDATE: 

16/03/2017. objavljena su dva nova zvanična Analytics Academy kursa koja će zameniti Digital Analytics Fundamentals koji je bio aktuelan poslednje tri godine.

Aktuelni su sledeći kursevi:

Svaka od celina je primarno napravljena od video lekcija a takođe postoji opcija i da se čita tokom lekcija.

Google Analytics for Beginners, instruktori su Justin Cutroni i Krista Seiden i oni će predavati o osnovama Google Analytics-a, kako se kreira nalog, kako se implementira kod i kako se nameštaju filteri. Takođe biće zastupljeno kako da se analiziraju izveštaji, kako da se nameste goals (ciljevi), kako da se prave kampanje i kako da kreirate  dashboards.

Što se tiče drugog dela Advanced Google Analytics, više je fokusiran na naprednije stvari kako se zapravo podaci skupljaju i procesuiraju. Naučićete kako da konfigurišete Custom Dimensions, Custom Metrics i Event Tracking. Ovaj napredni kurs takođe obuhvata napredne tehnike, uključujući i segmentaciju, izveštaje po kanalima, izveštaje publike, custom izveštaje i marketing strategije kao što je remarketing.

Pored ova dva nova kursa koja su sad podeljena u dve celine, Analytics Academy je dodao još par novih mogućnosti kao što su:

  • 24/7/365 sertifikacija: Možete kompletirati kurseva kad god vama to odgovara i dobiti sertifikat da se uspešno završili kurs.
  • User profile – Možete pratiti vaš progres kroz svoj profile i pristupiti vašem sertifikatu

 

google analytics courses sertifikati

 

Alternativno, posle odgledanih klipova bilo bi poželjno i korisno pogledati i zvaničan kutak i dodatnu GAIQ smernicu za učenje pod nazivom Google Analytics IQ study guide.

Sadržaj dodatnog materijala:

Google Analytics Platform

Account Setup

Configuration

AdWords

Advanced features

google analytics sertifikat iq digital

 

Ispitna pitanja

Ako planirate da pohađate ispit a verovatno planirate čim čitate ove redove, predlažem takođe da odvojite vreme i da se pre svega upoznate sa alatom u praksi. Ako nemate svoj sajt gde ste implementirali Google Analytics tracking code predlažem da iskoristite test demo nalog za vežbu i trening. Više o njemu sam pisao ovde. 

Sva pitanja imaju višestruki izbor i selektuje se najtačniji odgovor od ponuđenih opcija. Pitanja moram priznati obuhvataju poprilično širok spektar tema od osnovnih principa, šta se sadrži u određenim izveštajima pa do malo više tehničkih pitanja o browser cookies i kako to ustvari tracking code radi.

Benefiti sertifikacije za Google Analytics

Dobićete sertifikat koji možete da odštampate ili okačite na zid. Možete staviti u vaš CV pod stavkom sertifikati i pokazati da ste kvalifikovani u digitalnom alatu Google Analytics a takođe možete dodati sertifikat i na vaš Linkedin profil.

Ono što je najbitniji benefit kada ste Google Analytics sertifikovani je da imate strast da naučite ovaj fantastični alat. Na kraju krajeva nije bitan ispit kao ispit nego sve ono što vam znanje ovog alata pruža u vidu podataka i šta vam sve može doneti kada je u pitanja digitalna analitika i dublje razumevanje ponašanja korisnika vašeg sajta.

Gde da pronađem ispit

Posetite stranicu Google Partners, koji je dizajniran pre svega za agencije koje vode brigu o Google AdWords kampanjama za svoje klijente ali se mogu prijaviti i individualci i ljudi iz kompanja koje nisu agencije. Ako već imate profil, onda se samo logujte u njega i kada to uradite videćete sa leve strane Analytics tab gde kada kliknete možete započeti ispit. Svakako ako ste novi i nemate profil, selektujte opciju JOIN i pratite korake kako bi kreirali svoj nalog.

Srećno učenje!

Leave a Comment

Your email address will not be published.