Sve što niste znali o Google Analytics Goals

Google Analytics je veoma koristan i moćan alat i ako se ne trudite da iskoristite njegove mogućnosti, definitivno mnogo propuštate. Bez obzira da li je vaš sajt prodajnog ili promotivnog karaktera potrebno je kao i za sve u životu da postavite i definišete ciljeve.

Pomoću ciljeva konkretno u Google Analytics alatu možete da izmerite koliko često korisnici na vašem sajtu obavljaju određene radnje (aktivnosti). Ove informacije vam pomažu da izmerite koliko dobro vaš sajt ispunjava zacrtane ciljeve koji su u skladu sa vašim biznis ciljevima.

Ukratko goals (ciljevi) u Google Analytics alatu predstavljaju dovršene aktivnosti koje se nazivaju konverzije.

Kako da kreirate ciljeve u Google analitici?

 • Ulogujte se preko svog Gmail nalog-a na Google analitiku
 • Kliknite na dugme Admin (u donjem levom uglu) i dođite do željenog prikaza u sekciji View
 • U sekciji View kliknite na Goals
 • Nakon klika na Goals, kliknite na +New Goal da biste napravili novi cilj ili kliknite na postojeći cilj da biste ga eventualno izmenili / modifikovali

Napomene:

 • Ako ne vidite +New Goal, znači da ste već napravili maksimalan broj od 20 ciljeva. Ovo ograničenje se odnosi na nivo View-a
 • Nakon kreiranja novog View-a imate na raspolaganju novih 20 ciljeva
 • Kreirani Goals se primenjuju na podatke tek nakon njihovog kreiranja. Nećete imati podatke za definisani goal retroaktivno
 • Namešteni Goals se ne mogu izbrisati ali se mogu pauzirati tj. može se ugasiti opcija za prikupljanjem podataka
 • google analytics goals

Tri osnovne opcije za pravljenje novog cilja

Postoje različiti tipovi ciljeva i svaki se koristi za drugačiju vrstu radnje koju želite da izmerite. Ako koristite šablon (template), biće vam predložen tip koji vam najviše odgovara. Ako podesite prilagođeni cilj, izaberite tip koji najbolje odgovara radnji koju treba da pratite. 

Google analitika pruža alternativnu metodu za praćenje konverzija pod nazivom pametni ciljevi (smart goals) koji su osmišljeni kako bi AdWords oglašavačima koji nemaju dovoljno konverzija pomogli da koriste AdWords alatke za optimizaciju.

Kada se podese i omoguće, Google analitika procenjuje posete na vašem sajtu i svakoj poseti dodeljuje ocenu, a one „najbolje“ postaju pametni ciljevi.

1) Ciljevi iz šablona (goal template)

 • Izaberite Template sa liste
 • Kliknite na Next step da biste nastavili podešavanje cilja

2) Prilagođeni ciljevi (custom goals)

 • Izaberite Custom u listi opcija
 • Kliknite na Next step i izaberite Type cilja (više o njima u nastavku)
 • Kliknite opet na Next step da biste nastavili podešavanje cilja

3) Pametni ciljevi (smart goals)

Ako nalog ispunjava preduslove, moći ćete da izaberete opciju „Pametni ciljevi“ (Smart Goals). Njihova upotreba može da bude interesantna i oni pre svega postoje zbog AdWords korisnika.

 • Izaberite Smart Goals (ako je dostupno)
 • Kliknite na Next Step da biste nastavili podešavanje cilja

Kako ciljevi funkcionišu?

Ciljevi (goals) se podešavaju na nivou prikaza tj. Google Analytics View-a.

Mogu da se primenjuju na:

 • određene stranice sajta koje korisnici posećuju (destination goal, na primer )
 • na broj stranica koje korisnici pregledaju u jednoj sesiji tj. poseti (na primer 3 stranice) 
 • na vreme koje korisnici provedu na sajtu (na primer 2 minuta i više) 
 • na događaje (events) tj. interakcije koje korisnici ostvare dok su na samom sajtu (na primer svi oni koji su pustili video ili svi oni koji su kliknuli na CTA (Call To Action) dugme)

google analytics goals

Ciljevi koji se odnose na odredište

Cilj predstavlja posetu određenoj stranici. Ovo je jedan od najčeščih ciljeva koji se postavlja i njihova upotreba je poprilično jasna. 

Cilj stranice možete da koristite ako posetu nekoj određenoj stranici želite da izmerite kao konverziju.

Na primer, imate prijavu na newsletter na sajtu i nakon prijave korisnik je preusmeren na stranicu . Ovu stranicu unosite kao URL stranicu u polje Destination i time ste definisali cilj i namestili merenje ove stranice.

Kada su u pitanju prodajni (ecommerce) sajtovi, nakon ubacivanja URL u destination sekciji obavezno se čekira i Funnel (levak) opcija.

Ona podrazumeva da stranice imaju definisan tok saobraćaj kao što je to slučaj kada korisnik uđe u checkout proces tj. proces kupovine proizvoda (screenshot u nastavku).

Na primer korisnik nakon dodavanja proizvoda u korpu ide na stranicu za unos podataka o mestu isporuke, nakon ove stranice odlazi na stranicu sa opcijama za plaćanje a nakon nje odlazi na potvrdu porudžbine tj. thank you page (prikaz prodajnog levka ispod).

prodajni levak google analytics goals

 

google analytics funnel goal

Ciljevi koji se odnose na trajanje

Destination cilj predstavlja cilj trajanja posete. Može se izmeriti angažovanje korisnika tako što će se recimo meriti minimalno trajanje sesije/posete i taj rezultat pratiti kao konverziju.

Polje sat, minut i sekunda određuje minimalno vreme trajanja sesije/posete koja će biti uslov za ostvarenje cilja. Ako želite da definišete cilj za posete koje su trajale duže od 3 minuta koristićete ovaj tip cilja.

Ciljevi koji se odnose na interakcije

Cilj predstavlja ispunjenje neke interakcije korisnika na nekoj od strana. Kada su u pitanju event ciljevi, oni računaju interakcije korisnika na nekoj od stranica i beleže ih kao ostvarenje cilja tj event-e.

Potrebno je napomenuti da se events (interakcije) moraju dodatno namestiti tj. setovati u Google Analitici. Više o njihovom setovanju sam pisao u tekstu Uvod u Google Tag Manager.

Praćenje ciljeva kroz izveštaj

Pregled i rezultate podešenih ciljeva mogu da se pogledaju u Google Analytics izveštajima se nalaze sa leve strane gde su glavne opcije, u deku Conversions/Goals/Overview.

U ovoj sekciji možete steći uvid u ukupan broj ostvarenih ciljeva, ukupnu vrednost ciljeva (ako je definisana), prosečni procenat konverzije ciljeva itd.  

Zaključak

Kako bi mogli da imate uvid u ostvarenje definisanih ciljeva na sajtu potrebno je da ih podesite u Google Analytics-u. Korišćenjem i praćenjem ciljeva u Google analitici možete značajno da unapredite i optimizujete marketing aktivnosti i korisničko iskustvo.

Srećno praćenje ciljeva.

O autoru

Dušan Milošević

Curious digital analyst passionate about analytics, funk/disco music and new travel destinations. Always chasing the spark and searching for signal in the noise, combining technical know-how with digital marketing looking for actionable insights.
Proactive thinker, with the ability to adapt and learn quickly. Collaborative, with cross-functional team experience working with product, development and client-side teams.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.